2009. október 4., vasárnap

Gasztro Csata Győrben - avagy miért szeretem ezt a várost

Csodálatos őszi vasárnapot ki kellett használni, így sétálni vittük a Mamát és Jarjarkát a Dunakapu térre, ahol ismételten nívós rendezvényt szerveztek a győri polgároknak. Mi ebéd után vágtunk neki a sétának, így tudtuk, hogy enni a legritkább esetben fogunk, de persze nem zártuk ki ennek lehetőségét. Ám amikor megláttuk, hogy milyen hosszú sor áll a kajajegyért, rögtön megállapítottuk, hogy mi annyira nem lehetünk éhesek, hogy beálljunk a sor végére. Ez persze nem jelentette azt, hogy nem nyeltük a nyálunkat némely kondér előtt. Ezeket a paprikás lisztbe forgatott halacskákat szívesen elcsipegettük volna.Egyébkét kondérból láttunk kicsit, és nagyot. Ez volt a legnagyobb, méretét lehet viszonyítani, nagyon kellemes illatú szarvaspörkölt főtt benne.Az ország minden tájegysége bemutatkozott, pörköltből legalább tíz félét láttunk, és tobzódhattunk az illatokban. Készült itt salátaleves, csirke paprikás, kakastöke és taréja pörkölt.
Nem győztük kapkodni a fejünket.Volt itt zalai dödölle, kürtős kalács, rétesek. Minden, ami a szem - száj ingere. A kulturált fogyasztás érdekében hangulatos sátrakat építettek megfelelő számú asztallal és ülőhellyel. Ma végre Európában érezhettem magam, mert nem láttam egyetlen eldobott papírt, sem pedig műanyag tányért. Nem találkoztam hőbörgő, dülöngélő emberrel. Büszke is voltam kis városom lakosságára és persze a szervezőkre.
Nagyon tetszettek az ötletes díszítések, a grillázstól a fekete retekig tartott az alapanyagok skálája. A forgatagot színesítették a fellépő asszonykórusok és néptánc produkciók.
A gyerekek részére a rakparton kisebb vidámparkot építettek. Viszonylag konszolidált áron az egész család kellemes órákat tölthetett el a vásári forgatagban.

1 megjegyzés: