2010. február 10., szerda

Kis növényhatározó - Avokadó

Már rég adós vagyok kedvenc növényem bemutatásával, most pótolom.
Avokadó más néven avokadó v. aligátor körte , a babérfélék családjába tartozó gyümölcsfa és annak termése. Még ma sem tisztázódott teljesen, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség, az biztos, hogy egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális. A fa az amerikai földrészen őshonos, Mexikótól az Andokig. A magas, széles koronájú fának elliptikus vagy tojásdad alakú, 10-30 cm hosszúságú levelei vannak. Az apró, zöldes virágok tömött fürtökben állnak. A gyümölcs alakja, mérete és színe igen sokféle lehet, egyes mexikói változatoké csak tyúktojásnyi, másoké 1-2 kg-os. A forma a kerektől a hosszú, karcsú nyakkal ellátott körtealakig terjed, a szín pedig a zöldtől a sötétliláig. Az egyetlen nagy, kerek vagy kúpos magban két sziklevél van. A gyümölcs héja néha az almáéhoz hasonlóan vékony, máskor durva, fás textúrájú. Egyes fajták gyümölcshúsában közel 30%-ot is elérhet a telítetlen olajok mennyisége, 1,6% fehérjét és sokféle vitamint: C- és B-komplexeket, sok E- és A-, valamint D- és K-vitamint tartalmaz, gazdag még tiaminban, riboflavinban is. A gyümölcs húsa éretten megpuhul. Színe a vékony, lehúzható héj alatt kívül zöldes, belül sárgásszürke vagy a sárga és zöld szín különböző árnyalatainak megfelelő. Gyümölcsének nincs jellemző zamata, savtartalma jelentéktelen, édes ízű, kicsit a fiatal dióra emlékeztető. Sok értékes anyagot tartalmaz, tápértéke megegyezik a vajéval.
Az ananászhoz hasonlítva elterjedése lassúbb volt, igazi felfedezése századunk vívmánya. A középkor ritka növénye korunkban a győztes citromféléket leszámítva, fontosságban a 4. helyre került, amit értékes termésének köszönhet. Magjai és levelei szintén tartalmaznak gyomorgyógyszereket. A kérgében és leveleiben képződő ánizsillatú olajokat az illatszergyárak dolgozzák fel.
Az avokádó rengeteg vitamint, tápanyagot tartalmaz, és sok mindent készíthetünk belőle, gyakran fogyasztják salátaként. Gyümölcsét érdemes nyersen elfogyasztani, egyrészt mert főzés közben megkeseredhet, másrészt azért, hogy biológiai értékeiből minél többet megőrizzen.
Magról könnyen szép szobanövény nevelhető. Laza földbe, tompa végével lefele ültessük. Gondoskodjunk, hogy a föld mindig nedves, laza legyen. A jácint hajtatásához használatos vízkulturás módszerrel is gyökereztethető. Saját tapasztalat: a fácska nem szereti a huzatot, és a közvetlen téli szellőztetést is rosszul tűri.
Felhasználás:
Legjobb ízesítőszere a fokhagyma. A nyers avokádó úgy kenhető, akár a vaj. Vágjuk félbe, szedjük ki magját, és egy vajazókés segítségével kaparjuk rá a pirítósra, ízesítsük kevés fokhagymával. Levét paradicsomlével és némi fokhagymával keverve fogyasszuk. Ha a gyümölcshúst apró kockákra vágjuk és piciny rákokkal, valamint majonézzel elkeverjük, a héjába visszatöltve elegáns és finom előételt szolgáltatunk fel. Kaviárral is szervírozhatjuk, emellett készíthetünk belőle levest, vagy akár fagylaltot is.
Guacamole
A mexikóiak kedvelik az avokádót, amelyből pikáns mártást is készítenek. A guacamole a legismertebb és legkedveltebb salsa. Vágjunk apróra egy avokadót, két paradicsomot és egy pici fej hagymát. Ízesítsük sóval, borssal és lime-mal.
Ceviche
Vágjunk apróra egy avokádót, ízlés szerinti mennyiségű paradicsomot, hagymát, tegyünk hozzá rákot, kagylót, és öntsük fel citromos, olívaolajos lével.
Zöldturmix
Turmixoljunk össze 4 dl szénsavmentes ásványvizet egy avokádóval, két kivivel, és egy mangóval, majd adjunk hozzá egy evőkanál citromlét. Az elkészült ital magas kálium- és E-vitamintartalma, telítetlen zsírsavai jótékonyan hatnak a szívre és a keringésre
Avokádós energiabomba
Turmixoljunk össze 4 dl zsírszegény tejet egy mangóval, egy avokádóval, majd tegyünk hozzá egy evőkanál vágott mandulát. A végeredmény különösen gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, de fehérjetartalma is jelentős. Mandula helyett kókuszreszeléket is használhatunk Mindkettő jelentős mennyiségű B-vitamint biztosít, melynek fontos szerep jut a szervezet méregtelenítésénél.
Dip
Az avokádóhúst fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal, kevés tejföllel és sok citromlével pépesítsük.
Avokádósaláta
Hozzávalók:
- 1 hámozott, kimagozott, apróra vágott avokádó,
- 3 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom
- néhány szál új zöldhagyma, vékony karikákra vágva,
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé,
- késhegynyi só és törött bors,
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
- 1 teáskanál bazsalikom
Összekeverjük a hozzávalókat, és jól lehűtve tálaljuk.

Saját kedvenc receptem itt található.
Egészségre gyakorolt hatása:
Az avokádó magas olajtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, az izületi gyulladás egyik legjobb gyógyszere. Vérzsír-csökkentő hatású, akárcsak a citrom, a narancs, a citrancs, a mandarin, a kivi, a szilva, a szőlő, az alma, a mandula, a napraforgó mag, a fokhagyma, a káposzta, a paprika, és a diólevél. Az avokádó fogyasztása a vérkoleszterin esetében csak az úgynevezett LDL-szint csökkenését segíti elő, miközben a szív megfelelő működéséhez szükséges HDL-t, azaz a jó koleszterin szintjét emeli.
Jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, a benne található vitaminoknak köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns, ezáltal csökkenti a rák veszélyét
Magjából szirupot készítenek, amely kitűnően bevált reumatikus fájdalmak enyhítésére és idegrendszeri zavarok gyógyítására. Avokadóból növényi olajat állítanak elő, amely bevált az égési sebek gyógyításánál, de a kozmetikai ipar is alkalmazza, mint alapanyagot.
A soványság és a táplálkozási rendellenességek egyik hathatós orvossága. Magas olajtartalmú zöld „vaja” az alultápláltak csodaszere, hiszen a természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsíroké. Az elhízás ellen szintén védelmet nyújt. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet, ám elegendő esszenciális zsír fogyasztásával csökken az igény a nagy adagú táplálékok iránt, ezáltal normalizálódhat a test súlya.
Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga. Az élénkzöld gyümölcshúsban található vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, használata különösen a rák ellen folytatott küzdelemben eredményes.
Az avokádó magas olaj- és lanolin tartalma következtében könnyen felszívódik a bőrben. A húsában található sok vitamin és ásványi anyag révén az érzékeny bőrrel csodát tesz. Hatékony az ibolyán túli sugarakkal szemben, a természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre. Ránctalanító, táplálja, puhítja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt. Az avokádó gazdag B6- és E-vitamint tartalma révén rendkívül hatásos hajápoló. Magas A- és E-vitamin-tartalma következtében különösen hatásos a bőrproblémák közül a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére, illetve a nap okozta égési tünetek enyhítésére. Házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt.
Kedvenc arcpakolásom: Avokadó krém készítése közben a kifordított héjával áttörlöm az arcom. Míg a vacsora elkészül, addigra a pakolás jó hatása is remekül érvényesül. Egy dologra kell csak vigyázni, ne nyissunk ajtót, és ne mutatkozzunk a család előtt, mert a látvány nem vágykeltő, sőt a zöldfoltos arc ijesztő is lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése