2009. március 10., kedd

Szárazbab leves csülökkel, kolbásszal


Ez a nem épp böjti étel a kivétel, ami erősíti a szabályt. Konyhámra inkább a kevésbé nehéz, rafináltabb ízek a jellemzők. Aminek egyik oka, hogy a stresszes életvitelnek köszönhetően rendszeres epegondjaim voltak, a másik ok pedig, hogy sajnos a súlyom sem mondható ideálisnak.

Hozzávalók:20 dkg tarkabab, előző este beáztatva, 2 db sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 3 dkg zeller,2 gerezd fokhagyma, kevés vöröshagyma, fél babérlevél, só, kb 15 dkg füstölt csülök,15 dkg lángolt kolbász felkockázva, pirospaprika, olaj, liszt, csipedett.Csipedett: nem tudom az ország más vidékén milyen szóval becézik ezt a hagyományos levesbetétet, de nálunk Zalában így hívták. A kolléganőm fia pl. tépettkének becézi.Készítése roppant egyszerű. 1 tojáshoz annyi lisztet adunk amennyivel olyan kemény tésztát gyúrunk amilyet bírunk. Lisztes kézzel kis darabokat tépünk le belőle és közben ujjunkkal megsodorjuk. Frissen felhasználva a legfinomabb, de tálcán kiszárítva zárt, száraz dobozban sokáig eláll.
A babot, a zöldségeket, az összevágott csülköt,kolbászt feltesszük főni.Beletesszük az összevágot hagymát, 1 gerezd fokhagymát, babérlevelet. Amikor a bab megfőtt, beledobjuk a csipedettet és azzal továbbfőzzük.(ha frissen készítettük, akkor 3 perc, ha szárított, akkor kb 10). 1 gerezd fokhagymából, lisztből világos rántást készítünk , beleszórjuk a pirospaprikát és kevés vízzel simára keverjük. A rántás hozzáadása után felforraljuk a levest és szükség esetén sózzuk.

Legfinomabb pogácsával, vagy lángossal. Ma pogácsával készült, mert a lányom és a barátja úgy szeretik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése