2012. január 4., szerda

Borleves

Öcsém kedvence volt, és hagyománnyá vált családunkban a Karácsonyi menüt borlevessel kezdeni. Így minden karácsonykor előadom, nagy sikerrel. De nem csak Karácsonykor, hanem gyerekszüléskor is nagy szolgálatot tesz tapasztalatom szerint. Mikor lányomat szültem, már le sem merem írni hány évvel ezelőtt, Édesanyám egy termosz borlevest hozott be a kórházba, hogy megfelelő mennyiségű tejem legyen. Be is vált a tejfakasztásnak ezen módja, mert annyi tejem lett, hogy a lányomon kívül szükség esetén annak unokatestvérét is könnyedén tudtam szoptatni, és ezen állapot fenn maradt közel másfél évig. Most, hogy a lányom került a szülészetre, első látogatásom alkalmával jó anyához méltóan én is elkészítettem a varázslatos tejfakasztó nedüt. Nem tudom, hogy a borleves, vagy a gének teszik, de hála az égnek ebben az esetben is hatott a családi recept, így Regina nem marad éhen. Természetesen a kismamák , és gyerekek részére készített levest alaposan kiforraljuk, ne tartalmazzon alkoholt.




Borleves (5 személyre)
2 dl vízben kiforralunk 3-4 szegfűszeget, 1 db fahéjat ,1 kis db gyömbért, szerecsendiót, vagy virágát,citromhéjat ,narancshéjat ,csillagánizst- ha van, kb. 3 evőkanál cukorral.
Leszűrjük, és felöntjük 7 dl fehér borral. Közben 3 tojássárgáját kikeverünk 2 kanál cukorral és a fűszeres borba keverjük. A habarásnál vigyázni kell, hogy először kevés meleg bort rakjunk a tojássárgájába, nehogy kicsapódjon. Forrás után tálaljuk, díszíthetjük tejszínnel, vagy tojásfehérje habbal. (A képen tejszínnel látható)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése