2009. szeptember 6., vasárnap

Szépítő, ápoló gyógynövények - Boszi nagyik praktikái

Halak jegyében születtem, így tehát nem csoda, hogy imádok a fürdőkádban, illatos habhegyek között ücsörögni. Rendszeresen valami jó könyvvel vonulok a fürdőszobába, és volt már rá példa, hogy arra rezzentem fel, hogy félálomban a könyv kiesett a kezemből. Az ilyen és hasonló relexációhoz szoktam igénybe venni kertem és háztartásom alapanyagait.
Fáradt, táskás szememet gyakran frissítem uborkakarikával. Száraz, húzódó arcbőrömet, bevésődött ráncaimat avokádó krém készítésekor szoktam kezelni. Ha nincs kedvem sokat vacakolni, akkor a megtisztított arcomat végig törlöm az avokádó héjával, amiből kikanalaztam a húsát - azt belsőleg használom fiatalítónak, elvégre sok benne az E vitamin. Ha igazán kényeztetni akarom magamat, az alábbi keveréket használom.
Avokadó pakolás: 1/4 avokádó, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál tejszín. Összekeverjük és 20 percre az arcra, dekoltázsra kenjük.
Petrezselymes maszk:Fél csészényi petrezselyem zöldet felaprítunk. Összekeverjük 2 evőkanálnyi túróval, 1 evőkanálnyi tejszínnel. Felsimítjuk az arcunkra , és 20 percnyi pihenés után langyos vízzel leöblítjük. Vitaminbombaként hat, és puhítja a bőrünket.
A zsálya nagyon sokoldalú növény. Én személy szerint nagyon szeretem húsok ízesítéséhez.
Gyulladások kezelésére kiváló. Kimondottan ajánlom szájüregi gyulladások, fogíny problémák kezelésére, teaként,öblögetésre, vagy ha hozzájutunk friss hajtáshoz, akkor elrágni azt. Szinte órák alatt érezhetjük gyógyító hatását.
Házi kozmetikumként is használhatjuk.
Zsályás gőz: Egy liternyi forró vízbe szórjunk egy marék zsálya levelet. Főzzük 10 percig takarék lángon. Majd tartsuk fölé az arcunkat. A gőz tágítja a pórusokat, tisztítja bőrünket. Egy ilyen kezelés után hatásosabbak a pakolások. A gőzölés után a forrázatot ne dobjuk ki, öntsük a fürdővízünkbe.
Mentás fürdővíz: 10-15 dkg mentalevelet szórjunk forrásba lévő vízbe, majd főzzük kb fél órán át. Szürjük bele fürdővízünkbe és pihenjünk benne legalább húsz percet. Fáradtság esetére ajánlom, mert a zöldfűszerben található összetevők felfrissítik a vérkeringést.
Citromfüves fürdővíz: Hasonlóan készül, viszont idegesség, feszültség, ingerültség esetére ajánlatos.
Levendulás fürdő: készítési módja, hatása hasonló a citromfűves fürdőéhoz, segít álmatlanság esetében is.
Rozmaringos lábfürdő: 6 rozmaring ágat leöntünk 1 liternyi forró vízzel. Hagyjuk 15 percig állni.
Higítsuk annyi hideg vízzel, hogy kellemes legyen, és áztassuk benne a kimerült, fáradt lábunkat.
Kakukkfűves masszázs: egy teáskanál kakukkfűvet forrázzunk le egy csészényi vízzel. 10 perc elteltével szűrjük le és maszírozzuk fejbőrünkbe. Megakadályozza, hogy hajunk gyorsan zsírosodjon.
Csalános masszázs: Két maréknyi friss , vagy egy evőkanálnyi szárított csalánt forrázzunk le 2 dl vízzel. Hagyjuk langyosra hülni, majd szűrjük le. Maszírozzuk a fejbőrbe. Csökkenti a hajhullást, valamint jó a korpásodás ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése