
Ezért próbálkozom saját kezűleg készített kenyér gyártásával. az eddigiek is ízlettek, de kissé nehéznek bizonyultak, most kipróbáltam valami mást.
Langyos vízben felfuttattam fél élesztőt. Dobtam bele 1 teáskanál sót, 1 csésze teljes kiőrlésű rozslisztet, ugyanannyi graham lisztet és zabpelyhet. Hogy a magok se hiányozzanak, ment bele fél maréknyi napraforgómag, lenmag és szezámmag.
Miután a "... lélek kész, de a test erőtlen..." Mt.26.41 - hogy ellen tudjak állni az ördög csábításának, és ne vetemedjek mézes, vagy dzsemes kenyér fogyasztására - gyorsan őröltem bele köményt, bazsalikomot és koriandert is.
Mivel az eddigi kenyereim nem bizonyultak kellő mértékben könnyűnek , így dobtam bele kevés szódabikarbonát.
Alaposan átgyúrtam, és hogy ne ragadjon, a gyúrásnál már normál fehér liszttel dolgoztam, így kb 5 dkg sima liszt is került a kenyérkébe.
A langyos radiátoron duplájára dagadt a tészta, ekkor ismét meggyúrtam, és formára alakítva sütőpapírral bélelt formába raktam. A tészta tetejét letakartam egy nedves törlőkendővel, majd egy szárazzal és visszatettem a radiátorra, míg alaposan meg nem kelt. Előmelegített sütőben 40 perc alatt készült el.
Ez már majdnem eléri az elvárásomat a kenyérrel szemben, de még mindig nem az igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése