2014. június 22., vasárnap

Karalábé leves - nyári változat


Itt a friss zöldségek ideje, ettől fogva a saját kertemből főzök. Ma a karalábé került sorra.
Hozzávalók: 2 karalábé cm-es kockákra vágva, teatojásba (1 szál kapor, egy vöröshagyma szár, 1 fokhagyma szár), 1 csokor zöldségzöldje finomra vágva, 1 púpos kanál liszt, 1 kiskanál édesnemes pirospaprika, só, - jelen esetben nem vízzel, hanem tarjacsontból készült alaplével öntöttem fel a levest, de sima vízzel is finom. Díszítésül, ill., ízesítésül finom sűrű tejföl.
A karalábé kockákat kevés olajon fedő alatt megpárolom, lassú tűzön kb. 15 perc. Majd leveszem a fedőt és kevergetés közben hagyom elpárologni a felesleges folyadékot. Stauboljuk a liszttel, majd megszórjuk a pirospaprikával. Kevés folyadékkal felengedjük és simára keverjük. Miután  forrt egyet hozzáadjuk a teljes folyadékmennyiséget, beleszórjuk a petrezselyemzöldet és a teatojásba zárt zöldfűszereket. Sózzuk és lassú tűzön hagyjuk fődögélni. Míg a leves rotyog magában, addig elkészítjük a levesbetétet.
Vajgaluska: 1 evőkanálnyi lágy vaj, 1 tojás, só, liszt ( most kb 3 evőkanálnyi) tojásfüggő. Ha elsokalltuk egy kevés víz nem árt meg neki. A hozzávalókat lágy masszává keverjük és kicsit állni hagyjuk.
Mikor a levest késznek nyilvánítjuk, kiskanállal beleszaggatjuk a galuskát, ha a tészta feljött, tálalásra kész a művünk. Azon levesek közé tartozik, amelyek nagyon finomak langyosan is, a tejföltől kellemesen savanykás, így forró nyári napokon kifejezetten eteti magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése