2012. április 14., szombat

Nagyi kötödéje 8. Kötényruha Reginának


Bevallom töredelmesen, nem ruhának indult, hanem egy pulóvernek. Találtam egy leírást, és szó szerint lekötöttem. Már menet közben feltűnt, hogy az én törékeny unokámra óriási lesz, a 3 hónapos babaméretnek leírt alkotás, így módosítottam. Így most lesz tavaszra egy kötött ruha, őszre pedig egy mellényke. A fonal Yarnart, 4-es kötőtű.
80 szemre kezdjük.Első sor fordított, majd jön a minta: szélszem, 8 sima, 2 fordított, 4 szemet balra csavarunk( 2 szemet leveszünk, tű mögé tesszük,lekötjük a következő 2 szemet, majd lekötjük a levett 2 szemet. Ismét 2 fordított következik, majd 8 szem sima, és ismételjük.A 2 sor simára fordított, fordítottra sima. 3-5 sor simára simát , fordítottra fordítottat kötünk, majd jön a jobbra csavarás: 2 szemet leveszünk, a tű elé tesszük, lekötjük a következő 2 szemet, majd a levett szemeket. Ezzel a mintával kötünk 18 centimétert. Ekkor következik a csíkozás, amelyet sima kötéssel kötünk.Színén sima, visszáján fordított. A csíkok kialakítása tetszés szerinti, 2 cm kötés után elkezdjük a karkivágás kialakítását. 3-2-1 fogyasztással. Fogyasztani minden második sorban két szem összekötésével. A nyakkivágás kialakítása a ruha elejénél a csíkozás elkezdésétől 10, a hátánál 12 centi magasan kezdődik. A középső 16 szemet leláncoljuk, majd az íves vonalvezetés kialakításához mindkét oldalon 4-3-2-2-1 szemet fogyasztunk.
Az oldalakat, vállakat összehorgoljuk, majd a nyak és karkivágás eldolgozásához felszedjük a szemeket, és 2 cm széles paszpolt kötünk 3-as tűvel 2sima, 2 fordított váltogatásával. Menet közben - a nyakkivágás már készen volt - jöttem rá, hogy ha a szemek felszedése után 3 szemet elosztva fogyasztok, akkor szebben lehet kialakítani a kivágást, és így valószínű szebben fekszik ki a ruhácska a babán. Jó nagyi holtig tanul, legközelebb már így csinálom. Remélem szeretni fogja Regina a ruháját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése