Elromlott az idő, így kedvet kaptam a sütéshez. Olyan sütit akartam, ami a kávéhoz tökéletes, így esett a választásom erre a kuglófra. Elolvastam pár receptet, majd szokásomhoz híven alkottam egy sokadikat. Tegnap már előadtam egyszer, de nem vettem figyelembe, hogy a sütőm termosztátja nem tökéletes, így sütöttem finom szenes kuglófot. - Ma megették a tyukok, hasmenésük egy darabig biztosan nem lesz. - Megkóstoltam az élvezhető részét, az olyan finomnak bizonyult, hogy ma megpróbálkoztam újra, alacsonyabb hőfokon. Ez sokkal jobb lett, de még lehet finomítani a sütési technikán.
Hozzávalók: 3 db tojás szétválasztva, 30 dkg liszt, 2 dl tej, 12 dkg cukor, 12 dkg olvasztott margarin, 1 csapott kanál kakaópor, citromhéj, fél sütőpor, egy kevés szódabikarbóna, csokidarabok, esetlegesen mazsola, kevés zsemlemorzsaA margarint mikróban megolvasztottam , majd kikentem vele a kuglóf formát, megszórtam zsemlemorzsával.
A tojásfehérjét kevés sóval keményre vertem kedvenc BB masinámmal, majd egy tálba tettem további felhasználásig. Eddig mindig a technológiai sor megfelelő pontján vertem fel félvén, hogy összeesik. Az a módszer többlet mosogatást eredményezett, most kipróbáltam ezzel a módszerrel - nem esik össze a hab a felhasználásig.
A tojássárgáját a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a tejet és az olvasztott margarint. A legnagyobb fokozaton addig kevertem, míg a kristálycukor biztosan felolvadt. Kanalanként belekevertem a sütóporral, szódabikarbónával elkevert lisztet és egyneművé kaficoltam. Keverőkanállal részletekben beleforgattam a tojsfehérjét, majd a végén a csokidarabokat.
A tészta 2/3 részét a formába öntöttem, a maradékhoz kevertem a kakaóport. A kakaós masszát is formába töltöttem és a kanállal belehúztam a sárga tésztába, hogy márványos legyen.
200 fokra előmelegített sütóben légkeveréssel sütöttem 10 percig, majd alsó fokozaton 160 fokon 30 percig. Nagyon fontos a tűpróba.
Könnyedén kijön a formából, porcukorral, mázzal diszíthetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése