2013. szeptember 18., szerda

Mindennapi kenyerem - a "tuti"

 Sokadszorra próbálkozom az igazán nekem való kenyér megalkotásával. Ha jól számoltam a bejegyzéseket, akkor ez a hetedik leírt változat. De azt hiszem ennél maradok. Az ízesítést persze változtatni fogom, de az alap marad. Nem mondhatnám, hogy gyors változat, de nagyon finom.Lágy lett, könnyű és roppanós héjú. Ízre is hasonlít gyerekkorom kemencében sütött kenyeréhez. A nagyobb hasonlóság érdekében szerzek be majd rozslisztet, mert most épp nem volt itthon.
Hozzávalók: egy maréknyi kovász (kényelmes módszer választottam, Vali barátnőmtől hoztam, aki rendszeresen süt kenyeret, méghozzá kemencében.
25 dkg sima liszt, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 dkg kukoricaliszt, 2 kiskanál só, 4 dl víz(langyos), 3 kanál amarant, 3 kanál lenmag, 3 kanál zabpehely 1 kanálnyi goji bogyó.
Az utóbbi négy alkotórész megőröltem kedvenc masinámmal, aminek dicsőítését, és bemutatását már többször megigértem, de ami késik, az nem múlik.
Tegnap délután 5 óra körül kezdődött a kenyér készítés. A hozott kovászhoz öntöttem 2 dl langyos vizet, és fakanállal addig kevergettem, míg sikerült érdekes állagú nyúlos maszattá alakítanom, ami tejszerű folyadékban úszkál. Ehhez kevertem a 20 dkg simalisztet, majd letakartam egy konyharuhával.
Aznap már semmi tennivalóm nem volt a kenyérrel, de bevallom azért este 10 körül meglestem, gondolván, majd valami csoda történik a tálban, de a keverék csak álmosan gunnyasztott az edényben, rám sem bagózott.
Ma reggel hét órakor az volt az első dolgom, hogy megnézzem milyen is lett a kovász. No, elégedett lehettem, mert majd kimászott a dagasztótálból.
Ekkor hozzáadtam a 2 dl vizet és a 20 dkg teljes kiőrlésű lisztet, valamint a kukorica lisztet és a sót.
Ezután jöhettek az "extrák": 3 kanálnyi Amarant, 3 kanálnyi zabpehely,  3 kanálnyi lenmag, 1 kanálnyi goji bogyó.

Kis kézi robotmasinámmal alaposan kidolgoztam, legalább 5 percig. Majd hagytam 5 órát kelni. Hatalmasra nőtt, ami már reményt keltett bennem, hogy szép levegős, könnyű kenyerem lesz .
Alaposan belisztezett deszkán átgyúrtam és megformáztam. Kiolajozott formában még  két órát kelesztettem, míg túl nem nőtte a forma peremét. 220 fokra előmelegített sütőben
( aminek az aljában párolgott egy lábas víz ) sütöttem 20 percig, majd visszavettem a hőfokot 170 fokra, és még  40 percig folytattam a sütést.
Ekkor tűpróbával ellenőritem, hogy átsült-e a közepe, majd kiborítottam a formából és a rácsra visszatéve 5 percet sütöttem, hogy ropogós legyen a héja. 

Nagyon elégedett voltam az eredménnyel. Fényes kérgű, pikkelyesre repedezett , állagra elvárásaimnak megfelelő "mindennapit" sikerült alkotnom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése