2015. március 3., kedd

Diós-lekváros kalácsforgóA neten láttam hasonlót, mákos töltelékkel, és olyannyira megtetszett, hogy  menten ki is próbáltam.
Nagyon egyszerű, látványos, finom - tehát többször elő fogom adni, valószínüleg sós változatban is.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő, 2 dl tej, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor - ebből legközelebb kicsit többet teszek - fél tojás - a másik felével megkentem.
Töltelék: 2 kanál cukor, 2 kanál őrölt dió, 4 kanálnyi lekvár - nálam most japán szilvából készült volt.
A tészta hozzávalóit bekészítettem kedvenc masinámba és hagytam, hogy jó 15 percig dagassza azt, majd mivel szép napos idő volt, kitettem az ablakba megkelni. Volt bőven ideje, mivel Martin unokám érkezett látogatóba, így a Mama nem ért rá a sütivel foglalkozni. Jó másfél óra múlva kicsit átgyúrtam és 5 darabra osztottam, az egyik kicsit nagyobb, az lesz a tészta teteje.
Kerek formára sodortam mindegyiket - nem lett tökéletes a kör, de ez nem zavart. Rétegeztem őket, tészta, dió, tészta, lekvár, tészta dió, tészta, lekvár. Az utolsó tésztát nagyobbra sodortam, leterítettem a "tornyot" és a felesleget behajtogattam a tészta alá. Középre raktam egy poharat - ennyire nem kellett volna megnyomni, mert kiszakadt a tészta - és pizza szeletelővel 16 részre vágtam a tésztát, és mindegyiket 2-szer megcsavartam - egy irányban. Megkentem a tojással és hagytam kicsit kelni.
Előmelegített 180 fokos , légkeveréses sütőben 25 perc alatt készült el.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése