2011. május 28., szombat

Spenótos pite fetával

Lányom közel egy éve emlegeti, hogy szeretne egy gömbölyű pite sütő tálat. Találtunk is nagy nehezen, de vagy a mérete nem felelt meg, vagy az árát találtuk borsosnak. No, pár hete a Tescoban mászkálva nagy meglepetésünkre megtaláltuk álmaink pite tálját. A 22 cm átmérőjű tál nemcsak megtestesítette elképzelésünket, hanem még le is volt árazva. Így darabonként kb. 700 forintért jutottunk hozzá, mert ugye mondanom sem kell, hogy rögtön én is vettem egyet magamnak. No, ha már van tálunk, akkor avassuk is fel. A Mama adott spenótot, a hűtőben árválkodott egy doboz megbontott Feta sajt, valamint egy kis füstölt sajt is. Adott volt az alap az alkotáshoz.
Hozzávalók: Tésztához: 15 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 tojássárgája, só, jeges víz, egy löttyintésnyi író, csipet cukor. Ezekkel jó kemény tésztát gyúrunk és betesszük pihenni a hűtőbe. Töltelék: 20 dkg spenót, 5 dkg bacon felaprítva, 2 gerezd fokhagyma, bors. A bacont megpirítjuk, hozzáadjuk a felaprított spenótot, sót, borsot és kissé megfonnyasztjuk. Öntet: 1 egész tojás+ a fehérje, 25 dkg fetasajt, 2 dl főzőtejszín, bors, só- óvatosan, kömény.
A tésztát kinyújtjuk és kibéleljük vele a tálat, majd 5 percre forró sütőbe dugtuk. A tésztát megkentük kevés mustárral, majd kibéleltük a baconos spenóttal. Ráöntöttük a masszát és óvatosan a sütőbe raktuk.-Kicsit sok lett az öntet - Nagyon kis lángon kb 30 percig sütöttük, majd mikor már megszilárdult, alaposan megszórtuk a reszelt füstölt sajttal és felraktuk a rácsokat. További 20 perc sütés után mennyei ebéd lett.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon vicces, hogy én is éppen a múlt héten szereztem be egy pitetálat...bár az kicsit drágább volt emlékeim szerint, mondjuk nagyobb is:D

    VálaszTörlés