2012. március 4., vasárnap

Rántott zeller sajttal-sonkával

Egyik este a különböző zellerek felhasználási módjáról beszélgettünk a menyemmel, és akkor vetődött fel a sajttal töltött rántott zeller ötlete. El is határoztam, hogy kipróbálom. Ma miután már egy hete bolt felé sem jártam az ebédkészítésnél a hűtő tartalmára kellett hagyatkoznom, máris alkalom adódott az ötlet megvalósítására. Találtam fél zellert, kb. 5 dkg raclette sajt maradékot, 2 szelet gépsonkát, krumplit. Ebből kész a második fogása az ebédnek.
A zellerből 4 db fél centiméteres szeletet vágtam és lobogó sós vízben 7-8 percig főztem. Lecsepegtettem, majd rászeltem a sajtot amit beborítottam gépsonkával, majd ismét a zeller következett. Fél tojás felhasználásával paníroztam.
A zeller főzővízében puhára főztem két nagyobb krumplit, abból készült kis vajjal, tejföllel a krumplipüré.
A főzővízből elkészítettem gyerekkorom egyik sokszor evett levesét "Krumpligánica leve"-t.
A parasztcsaládoknál mindig került leves az asztalra, és ha nem volt más, akkor a második fogáshoz felhasznált krumpli főzővízéből alkottak valamit anyáink.
Kevés olajon a nagyon apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, dobunk rá egy kanálka lisztet felengedjük a krumpli levével és metélt tésztát főzünk bele betétként.
A maradék fél tojásból 3 púpos kanál liszttel készítettem 6 db palacsintát. Szilvalekvárral remek desszert lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése