2010. január 31., vasárnap

A hét vicce


Egy nős férfi egy este leszalad a sarki boltba cigarettáért. A bolt már zárva van, ezért bemegy a legközelebbi bárba. Ha már ott van, gondolja, nemcsak cigarettát vesz, hanem megiszik egy sört is. Leül a pult mellé, iszogatja a sörét, ekkor megszólítja egy csinos fiatal nő. Tetszik a férfinek a lány, beszélgetni kezdenek, majd hamarosan együtt hagyják el a bárt. Felmennek a lány lakására, és ágyba bújnak. Amikor felkel a férfi az ágyból, az órájára néz, és rémülten mondja:
- Úristen, hogy eltelt az idő! Sietnem kell haza! Van egy kis hintőporod? - kérdezi.
- Persze, hogy van. - feleli csodálkozva a nő, és már hoz is egy flakont a fürdőszobából.
A férfi a tenyerébe szór egy kis hintőport, összedörzsöli, majd sietve távozik.
Otthon az asszony már türelmetlenül várja:
- Hol voltál ilyen sokáig?
A férfi elkezdi magyarázni, hogy beült egy sörre a bárban, aztán jött egy csinos lány...
Mire a felesége rákiált:
- Hazudsz! Mutasd csak a tenyered! Ugye?... Tudtam, hogy megint bowlingozni voltál!2010.január 31. Nemcsak én várom a tavaszt!

Húsos pite

Ma a Mamától kaptunk két adagnyi vajastésztát, és mivel élveztem a főzőcskét, gondoltam elkápráztatom a családom. Így a vadas vaddisznó, és a zsemlegombóc mellé , valamint a lányom által tegnap alkotott húsleves kiegészítéseképp megalkottam egy húsos pitét.
A karácsonyra kapott aprítóval egy nagy fej vörös és 3 gerezd fokhagymát apróra daráltam, megfuttattam kevés olajon és hozzáadtam egy jó maréknyi darált sertéshúst. Míg én fehéredésig kevergettem a húst, addig a lányom a káposztareszelőn lereszelt kb. 15 dekányi gombát. Azt is hozzáadtam a húshoz. Fűszerként sót, majoránnát, borsot és köményt használtam. A gomba a vártnál több levet eresztett, így egy kicsit stauboltam a tölteléket. A tészta felét kinyújtottam, kibéleltem vele a tálat. Megkentem tojássárgájával, és kicsit megsütöttem, nehogy átázzon a tölteléktől. A tojás maradékát, két kanálnyi mascarponét,tejfölt, egy kanál lisztet kikevertem, és vegyítettem a gombás hússal. Fele tölteléket a tésztára öntöttem, megszórtam három féle sajttal, majd ismét a húsos massza következett. A tetejére tészta került, amit tojással kentem meg, megszúrkáltam villával, és természetesen a kötelező pite nyílást is elkészítettem. Húsz perc alatt készült el. Azonnal tálaltam, amit a jövőben nem teszek, mert nagyon folyós volt a töltelék.
A tapasztalatok alapján legközelebb nem darálthúst használok, hanem apróra vágom, úgy kissé haraphatósabb lesz. Nagyon finom volt, nagy sikert arattam, de megállapítottam, hogy számomra kissé nehézre sikeredett. Diétásabb változatban nem szabad negyven dekányi sajtot használnom és valami zöldségféle is hiányzott a vega ízlésemnek.
A kifogásaim ellenére biztosan többször szerepelni fog az étlapon.

Idézgetős


Juhász Gyula: Tavaszvárás

A déli szélben lehunyom szemem,
És gyöngyvirágok szagát érzem.
Az esti égen violás a szín,
És kikeletben járnak álmaim.
A hó alól már dobban boldogan
A föld nagy szíve, s csöndesen fogan
A csíra, melyből új élet terem,
S bimbók bomolnak majd szűz réteken.
Az örök nap még bágyadtan ragyog,
De tavaszosok már a csillagok,
S az éjszakában zizzenő neszek,
Egy új világ susogja már: leszek!
A földre fekszem, hallgatom szívét,
Az égre nézek, kémlelem színét,
Ég, föld között angyali üzenet
Hirdeti a jövendő életet.
Mert boldog ige ez és szent igaz
És örök törvény és áldott vigasz,
Hogy győz az élet, duzzad és dagad,
S elönti mind az ócska gátakat!

2010. január 27., szerda

Jarjar minden mennyiségben - kutyás

Itt a tél. Nem árt leszögezni, mert hátha elkerülte valaki figyelmét. Kiskutyánk kölyök kora óta imádja a havat, most aztán kiélheti magát. Rövid élete alatt kétszeri elfenekeléssel megtanulta a birtok határait betartani, annak ellenére, hogy az ominózus kerítést maximum pár szál gaz jelképezi.
Vasárnap délelőtt ragyogóan sütött a nap, szikrázott a hó. Arra a következtetésre jutottam, hogy kárpótolom kiskutyánkat az egész heti bezártságért, és lesétálunk a patakig. Jarjarka felöltötte halszálka mintás felöltőjét, én is téliesítettem magam és útnak váltunk. Nem volt semmi gond addig, míg el nem értük a birtok Jarjarka részére kijelölt határait, addig kiskutyánk vidáman kocogott utánam, de amint átléptük a képzeletbeli vonalat Jarjarka megmakacsolta magát. Két lépést haladt előre, hármat hátra, majd visszaszaladt a kert közepén álló diófához, nem értve, hogy most mit is akar a gazdi, mért hívogatja a tiltott zóna felé. Miután probléma megoldó képességemről vagyok híres, gyorsan orvosoltam kutyusunk dilemmáját is. Hónom alá kaptam a nyakig havas kiskutyát és lesétáltunk a patakhoz megnézni, hogy hátha arrafele érdekesebb az élet, de csak a barnára fakult nádszálak hóval lepett bugái között bujkáló szellő hangja jelentett változatosságot a hómezőben.
Hazafele már saját lábán kocogott kutyusunk.Igaz, volt annyira rafinált, hogy nem a szűz hóban, ami bőven ellepte, hanem a lábnyomaimban nyargalt visszafele a fűtött szoba fele.
Mikor vetkőztetni kezdtem, rögtön megértettem sietsége okát. A nyakán, hasán, lábacskái hosszú szőrén tucatnyi fürjtojásnyi hógolyó függött. Belegondoltam, vajon én mit éreznék, hasonló esetben, és villámgyorsan vetkőztetni kezdtem jószágunkat. Igen ám, de a hógolyókat szelid technikával nem tudtam eltávolítani, úgy beleragadtak a szőrébe. Így egy gyors zuhannyal egyszerre három promlémát orvosoltam: eltünt a hó Jarjarkáról, örömmel fürdött a kutyus, és nem utolsó sorban gyorsan felmelegedett, még azelőtt, hogy megfázott volna.
A séta után édes a pihenés, na és persze a nyalakodást is ki kellett pihennie.

2010. január 26., kedd

A hét vicce


Az afgán sivatagban egy menekült tálib kétségbeesetten próbál vizet találni, de sikertelenül. Aztán meglát valami mozgó alakot a messzeségben. Remélve, hogy ott vizet talál, sietve arra veszi az irányt, de csak egy kis zsidó embert talál, aki egy csepp pulton nyakkendőket árul.
A tálib megkérdi:
- Van vized, zsidó?
- Nincs vizem. Nem akarnál nyakkendőt venni? Csak 5 $ darabja.
- Idióta! Semmi szükségem méregdrága nyakkendőre, vízre van szükségem! Legszívesebben megölnélek te barom, de sürgősen vizet kell találnom!
- Oké! Nem probléma, hogy nem veszel tőlem nyakkendőt, és hogy megsértettél. Megmutatom, hogy nagylelkűbb vagyok annál, hogy a lelkemre vegyem. Figyelj! Ha folytatod az utat kelet felé, akkor mintegy két mérföld után, azon a dombon túl a sivatagban találsz egy gyönyörű, előkelő éttermet. Jéghideg ásványvizük van. Shalom.
A tálib szentségelve, de minden erejét összeszedve nekivág az útnak.
Már esteledik, amire félholtan, vánszorogva újra megjelenik a kis zsidó árusnál.
- Az a rohadt bátyád nem enged be nyakkendő nélkül.

2010. január 23., szombat

Gombás pulykamell

A mai ebédet lányom készítette, én ezalatt vasaltam, majd elvittem Jarjarkát kirándulni. - a beszámoló majd következik.
Hozzávalók: 70 dkg pulykamell felszeletelve. 10 dkg gomba, 1 hagyma, pizza mozzarella sajt, mustár, só, bors, kakukkfű, liszt
A pulykamell szeleteket kissé megklopfoljuk, megkenjük mustárral, borsozzuk és lisztbe forgatjuk. Fűszerolajon hirtelen átsütjük és kivajazott tepsibe rakjuk.
A felaprított hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és alaposan megszórjuk kakukkfűvel.
Az elősütött gombát a húsokra halmozzuk, befedjük a mozzarella sajttal, és 20 percre sütőbe dugjuk.
Burgonya pürével tálaltuk.

Virslis kifli

Egy gyors könnyű vacsora, igaz nem épp a fogyó kúra jegyében. De ha már főzünk, akkor élvezettel egye a család.
Hozzávalók 6 db-hoz : fél élesztő, egy púpos csésze liszt, 1 dl víz, só, őrölt kömény.
Töltelék:3 virsli, fél fej hagyma, chili krém, 2 kanál hámozott paradicsom , bors, 2 féle sajt
A virsliket kevés fűszerolajon megpirítottam, a töltelék hozzávalóit összekevertem, a tésztát kör alakúra nyújtottam majd 6 fele vágtam.
A körcikkeket megkentem a töltelékkel, a szélesebb oldalára helyeztem a fél virslit és feltekertem. A kifliket felvert tojással megkentem és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem. Aperitifnek Dr.Mézes diópálinkát fogyasztottunk, hogy meg ne feküdje a gyomrunk. Vacsoránkat mangós, narancsos gyümölcstea koronázta.

Pizza ahogy én csinálom

Amikor gyorsan akarok finom vacsorát, amely mindenki tetszését elnyeri, akkor általában pizzát csinálok. Lányom barátjának ez a kedvenc étele, így ha váratlanul jelenik meg, általában ezt adom elő.
Hozzávalók: fél kg liszt, élesztő, oregano, víz
Feltét: apróra vágott sonka, sajt, ha lehet több féle, olíva bogyó, póré hagyma, oregano, bors, kethup
Az élesztőt felfuttatom, a liszttel, oreganoval, sóval könnyű tésztát gyúrok, majd kelesztem.
Ez az adag a nagy gáztepsibe mehfelelő mennyiség. Ha a tészta megkelt, a kiolajozott tepsibe simítom, majd megkenem kehuppal, megszórom borssal, oreganóval. Ráterítem a sonkát, megszórom olíva bogyóval, póréhagymával, majd a sajtokkal. Előmelegített sütőben 18 perc alatt kész.

2010. január 22., péntek

Idézgetős


Hóvirág


foltokban már olvad a hó a hegyen
az avarból virág bújik szerényen
fehér harangját lehajtva földre néz
dárdás levele vigyázza testőrként.

pici hagymából fejlődve díszeleg
takarítja maga elől a telet
a hóvirág jelez: tavasz közelit
érkezése téli tájat megszépít

te kis virág..milyen nagyon bátor vagy
jössz akkor is mikor kemény még a fagy
legyőzöd a rideg-rideg világot
megelőzöl minden büszke virágot

Juhász Gyula





2010. január 21., csütörtök

Omlett

Vasárnap délelőtt a lányom barátja focizni jár, így a reggeli megalkotása a lányom dolga és a kondíció jegyében történik. A én dolgom ilyenkor csak a fotózás, és természetesen az evés.
2 tojást kevés sóval, apróra vágott sonkával, provanszi fűszerkeverékkel habosra keverünk. Forró serpenyőben pirosra sütjük az egyik oldalát, majd merész lendülettel megfordítjuk. Reszelt sajttal, zöld félékkel tálaljuk.

Kínai kel saláta

Ma a lábszár középig érő hóban alig vártam, hogy hazaérjek, így aztán mikor könnyű testmozgás kapcsán elhánytam a havat a ház előtt, valamint az udvaron, már nem igazán volt kedvem a főzőcskéhez. A holnapi ebédünket megoldotta a mélyhűtő, ahol még találtam két darab bepanírozott sajtot, valamint burgonya krokettet.- az Isten áldja a mirelit kitalálóját! -
Viszont vacsoránk még nem volt. Lányom átment babybe, ő tejbedarát készített magának. Én viszont úgy voltam vele, hogy ebből már kinőttem, és hála az égnek, fogaim jók, így még nem nőttem bele. Nagyon szép kínai kel, sárgarépa és póré ücsörgött a hűtőben, így már is megoldódott a vacsora kérdése.
A zöldségeket feldaraboltam.Meglocsoltam kevés olíva olajjal. Reszeltem rá sajtot, és kevertem hozzá egy fokhagymával, sóval, borssal ízesített öntetet.

2010. január 18., hétfő

Zellerkrémleves póréval

Vasárnap nem telhet el leves nélkül. Ma zellert és póréhagymát találtam a hűtőben, így kissé érdekesebb ízű lett az eredetileg tervezett leves.
Hozzávalók: öklömnyi zeller, kb ugyanakkora krumpli, 10 cm-es póréhagyma szár, húsleves kocka,bors, 2 dl tejszín.
A zöldségeket felaprítva kevés vízben puhára főztem, majd botmixerrel pürésítettem. Felöntöttem tejszínnel, hozzáadtam a húsleves kockát és átforraltam. Levesbetétnek kész levesgyöngyöt használtam, amiről megállapítottam, hogy legközelebb akkor veszem elő, ha vészes lustaságban szenvedek, ellenkező esetben inkább croutonst készítek.
A vasárnapi ebédet lányom alkotta tiramisu zárta.


Palacsinta torta - sós

Valami érdekesre vágytam, így aztán alkotói vénám vettem elő. Miután egész héten éttermi kaját ettem a továbbképzés miatt, így valami könnyű, franciás ízvilágra vágytam. A hűtőben lapult egy csomó gépsonka és sajt - kissé elszámítottuk magunkat a család étvágyát tekintve - így született meg ez a fogás, ami kimagasló sikert aratott.
Hozzávalók: 18 db sós palacsinta, 30 dkg gépsonka, 20 dkg reszelt sajt -vegyes a töltelékhez, 5 dkg a tetejére, 1 tojás, tejföl, joghurt, tej, tejszín,só, bors, póréhagyma
Öntet: kapros salátaöntet, mustár, fokhagyma, joghurt, tejföl, tejszín, só, bors, tojás, 1 kanál liszt.
Az apróra vágott sonkát, reszelt sajtot, pórét 3 kanál tejföllel összekeverjük, borsozzuk. A palacsintákat megtöltjük és háromszög alakúra hajtogatva a kivajazott tortaformába rakjuk. Meglocsoltam az öntettel, majd folytattam, amíg tartott a hozzávalóból. a Torta tetejét letakartam egy kiterített palacsintával. Ráöntöttem a maradék szószt és forró sütőben átsütöttem- ez közel húsz perc. Mielőtt asztalra tettem megszórtam sajttal, amit ráolvasztottam.
Nagyon finom volt, ezt máskor is elkészítem. Viszont tálalás előtt legközelebb megszórom pirított bacon kockával.

2010. január 16., szombat

A hét vicce


A hercegnő és a békakirály

Volt egyszer messzi földön egy gyönyörű, önálló, magabiztos hercegnő,aki egy szép napon a kastélya melletti zöldellő mezőn a kristálytiszta tó partján környezeti kérdésekről elmélkedve egyszer csak meglátott egy békát.
A béka ráugrott a hercegnő térdére, és azt mondta:
- Oh, csodálatos hölgy, valamikor daliás herceg voltam, amíg el nem átkoztak. Ha megcsókolnál, ismét jóvágású fiatal herceg lehetnék, és akkor, drágám, összeházasodhatnánk, beköltözhetnék a kastélyodba az anyámmal együtt, ahol főzhetnél, moshatnál ránk, nevelhetnéd a gyerekeinket, és emiatt örökké hálás és boldog lehetnél.
Aznap este, miközben a gyönyörű hercegnő könnyű vacsoraként fehérborban és enyhe hagymamártásban megfuttatott fenséges békacombot szopogatott, magában elmosolyodva így szólt:
- Én baromira nem így gondolom.

Idézgetős


Ladányi Mihály: Téli vers

Fagyott tócsák között bukdácsol január
rossz autóbusza. Harmincegy ablakán túl
az év hadifoglyai, a csüggeteg fák
borotválatlanul, soványan ácsorognak....
Tavasz, találj rám,
legyen földszag a szélben,
vakondtúrás a fűben!

Rügyezzenek ki ujjaimból
az elfagyott cirógatások!


2010. január 10., vasárnap

A hét vicce

A munkát mindig 100%-osan végezd!
Hétfőn 12%-ot,
kedden 23%-ot,
szerdán 40%-ot,
csütörtökön 20%-ot,
pénteken 5%-ot.


Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja:
1. Ki találta fel a munkát?
2. A többiek miért nem verték agyon?

2010. január 9., szombat

Vörösboros marhapörkölt

Ma koprodukcióban készült az ebéd. A levest én alkottam - az ötletet a menyemtől loptam, mert ő is fokhagyma krémlevest főzött - míg a második fogás a lányom alkotása volt.
Tegnap a Spárban nagyon szép marha lábszárat kaptunk, így adta magát a mai ebéd.
Hozzávalók: 70 dkg kockára vágott marha lábszár, vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél paprika, 3 kanálnyi lecsó - saját eltevés -, só, bors, majoránna, 1 dl vörösbor
A hagymát apróra vágtuk, kevés olajon kicsi sóval megdinszteljük. Hozzáadtuk a fokhagymát, az összevágott paprikát és a lecsót. Beledobjuk a húskockákat és fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával és feleresztjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fűszerezzük, majd ha a hús félig kész, felöntjük vörösborral.
Tarhonyával tálaltuk.

Óév búcsúztató

Ezzel a bejegyzéssel már régóta tartozom. Egyrészt magamnak, mert már utaltam az eseményre, másrészt egy nagyon kedves kolleginámnak, aki a fotókat alkotta, és megigértem neki, hogy beszámolok az eseményről.
Már említettem, hogy a 2009-es év mozgalmas volt számunkra, mert munkahelyemen összeolvadás történt. Miután mi voltunk a kisebbek, így a helyzetből adódóan mi alkalmazkodtunk. Értek bennünket meglepetések. Főnökeinknek hála, nem is rosszak. Ilyen kellemes meglepetésnek számított, hogy karácsony előtt mindnyájan - mármint a pénzintézet valamennyi dolgozója - hivatalosak lettünk egy évértékelésre.
A hivatalos rész lebonyolódása után magunkhoz vettük ajándékunkat, majd testületileg átvonultunk az étterembe. Szégyen gyalázat, az étterem nevét nem jegyeztem meg, de mivel a jövő héten 4 napot továbbképzésen leszek, és biztosan ott fogunk ebédelni, majd a beszámolómban pótlom ezen hiányosságomat.
Egy külön teremben terítettek számunkra, és hát természetes volt, hogy mi a kolléganőmmel két régi kolleginával ültünk egy asztalhoz. A képeket is a kolléganőm készítette, - ezért külön köszönet Tündi - mert én nem vittem fotoapparátot. Pezsgővel kezdődött a vacsora, én ugyan nem szeretem a pezsgőt, de most jól esett, olyannyira, hogy a régióvezetőm adagját is én ittam meg, mivel őt érte a megtiszteltetés, hogy hazakocsikáztathasson bennünket.
Előételként roston sütött sajt volt salátával. Én pizzamozzarellának néztem a sajtot, kellemes volt. Előétel után óriási tálcát hoztak, melyen mindenki számára három féle hús volt, három féle körettel, és vegyes vágott savanyúsággal.
Az egyik hús rántott pulykamell volt, hogy mégse legyen unalmas a panírba szeletelt mandulát is kevertek. Savanyúsággal kellemes, semleges ízű volt.
Másodikként főtt, füstölt csülökkel töltött sertéscombot kóstoltam, illetve annak felét. Ez annyira izlett, hogy otthon elkészítettem karácsonyra, csak kissé finomítottam a recepten.
A harmadik husit megkóstoltam, de nem nyerte el a tetszésemet. Marhahús volt csirkemájjal, besamell mártással leöntve. Nekem a hús ízetlennek tünt, és rágós volt, így a tányéromon hagytam.
Desszertnek kakaós piskótából kivágott karácsonyfát kaptunk tejszínnel - elvégre karácsonyi hangulat volt, melyet keserű csokiba mártott gyümölcsökkel - alma, ananász - dobtak fel.
Kellemes esténk volt, kibeszélgettük magunkat a kedvelt kolleginákkal, hisz több tíz kilométerre dolgozunk egymástól.
Az étterem ajtajában kellemes meglepetés ért, mert a pincérünk a maradékot becsomagolta és a kezembe nyomta. Másnapra megvolt az ebédünk.


Idézgetős -Vízkereszt


József Attila: Betlehemi királyok

Adjonisten, Jézusunk, Jézusunk!
Három király mi vagyunk.
Lángos csillag állt felettünk,
gyalog jöttünk, mert siettünk,
kis juhocska mondta - biztos
itt lakik a Jézus Krisztus.
Menyhárt király a nevem.
Segíts, édes Istenem!

Istenfia, jónapot, jónapot!
Nem vagyunk mi vén papok.
ůgy hallottuk, megszülettél,
szegények királya lettél.
Benéztünk hát kicsit hozzád,
Üdvösségünk, égi ország!
Gáspár volnék, afféle
földi király személye.

Adjonisten, Megváltó, Megváltó!
Jöttünk meleg országból.
Főtt kolbászunk mind elfogyott,
fényes csizmánk is megrogyott,
hoztunk aranyat hat marékkal,
tömjént egész vasfazékkal.
Én vagyok a Boldizsár,
aki szerecseny király.

Irul-pirul Mária, Mária,
boldogságos kis mama.
Hulló könnye záporán át
alig látja Jézuskáját.
A sok pásztor mind muzsikál.
Meg is kéne szoptatni már.
Kedves három királyok,
jó éjszakát kívánok!

Fotózgatok


Karácsonyra kaptam egy új fényképezőgépet, mivel a fiamék úgy ítélték meg, hogy a lányomét már "kinőttem". Mivel szeretném mihamarabb kitanulni a gép fortélyait, így a gép és én elválaszthatatlanok lettünk. Legtürelmesebb modellem a természet, a legmozgékonyabb pedig Jarjarka.
Ki gondolná, hogy ezek a képek egy héten belül készültek?